ARYSE: predstavljeni rezultati nacionalnog istraživanja o položaju mladih u riziku od socijalne isključenosti

Na konferenciji održanoj 29.12.2016. u Medija centru Vojvodina predstavljeni su rezultati nacionalnog istraživanja o položaju mladih u riziku od socijalne isključenosti. Istraživanje je sprovedeno u okviru projekta ARYSE (At-Risk Youth Social Empowerment) koji finansira Evropska unija posredstvom Evropske komisije, a sprovode ga organizacije Prevent, Juventas, Margina, Arsis, HOPS, Labirint i Fondacija SHL.

U toku 2016. godine sprovedeno je istraživanje o položaju mladih u riziku od socijalne isključenosti u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, obrazovanja, bezbednosti i zapošljavanja. Istraživanja su sprovedena na nacionalnom nivou i konačni izveštaji iz svih zemalja biće objavljeni zajedno. Obrađeni podaci odnose se na 2014. i 2015. godinu. Na konferenciji održanoj 29. decembra 2016. u Novom Sadu Udruženje Prevent predstavilo je rezultate dobijene za Republiku Srbiju.

Tokom istraživanja došlo se do alarmantnih podataka kao npr. da je u 2015. godini samoubistvo izvršila 81 osoba starosti od 10 do 29 godina. U 2014. godini broj je neznatno manji, 79.

U 2015. godini broj maloletnih lica primljenih na izvršenje vaspitne mere upućivanja u dom, uzrasta od 14 do 18 godina, je 42. Na izdržavanje kazne maloletničkog zatvora primljeno je 1 lice. Broj maloletnih lica primljenih na izvršenje vaspitne mere upućivanja u dom zbog krivičnog dela proizvodnje i stavljanja u promet psihoaktivnih supstanci je 2.

Ovo je samo deo podataka koji predstavljaju rezultate višemesečnog istraživanja.

Foto: Kristina Molnar/NDNV

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *