Globalna akcija „Podrži.Ne kažnjavaj“ u Beogradu i Novom Sadu i ove godine

Udruženje “Prevent” 23. juna 2023. godine od 17 do 20h održaće u Beogradu (Atrium na Savskom keju) javnu akciju pod sloganom  “Podrži. Ne kažnjavaj” koja će se realizovati u preko 200 gradova širom sveta, a čiji je inicijator IDPC mreža sa sedištem u Londonu.  Ista akcija biće održana i u Novom Sadu u subotu, 24. juna, od 10 do 13h na Štrandu.

“Podrži. Ne kažnjavaj” je međunarodna kampanja koja ima za cilj da raširi svest o negativnim posledicama rata protiv droga i promoviše politiku poštovanja ljudskih prava i zaštite javnog zdravlja, da menja zakone i politike koje onemogućavaju pristup intevencijama smanjenja štete (eng. harm reduction) i drugim servisima zasnovanim na naučnim dokazima, kao i da zaustavi kriminalizaciju korisnika droga.

U Beogradu i Novom Sadu posetioci će moći da se informišu o akciji i razgovaraju sa članovima Udruženja „Prevent“, uzmu promotivni edukativni materijal i odigraju igricu „Ne radi se, čoveče“.

Dodatak ovim aktivnostima na javnoj akciji u Novom Sadu je fotografisanje u selfi foto kabini, kao kreativne radionice za najmlađe. Akciju u Novom Sadu podržala je Gradska uprava za zdravstvo.

Udruženje „Prevent“ postoji 19 godina. Jedan od ciljeva udruženja je prevencija bolesti zavisnosti i polno prenosivih infekcija. Od svog osnivanja Prevent sprovodi programe smanjenja štete među osobama koje injektiraju drogu.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *